Trastorns de conducta alimentària

Els estats anímics com l'ansietat, la depressió, l'estrès, poden afectar el nostre funcionament físic i també els nostres hàbits o conductes. En concret podem trobar persones que davant situacions d'ansietat intenten calmar-ingerint aliments o begudes, o la famosa conducta de "picar". Qui no ha sentit la necessitat d'aixecar constantment a la nevera a picar alguna cosa mentre està estudiant per un examen, o bé al contrari, persones que popularment es "els tanca l'estómac" en situacions d'ansietat o quan estan deprimits. Molts d'aquests comportaments no es poden considerar trastorns.

És ben cert que la nostra salut tant física, com psíquica, millora quan disposem d'hàbits saludables, en l'alimentació, l'exercici físic i el descans. Són els principals pilars del nostre equilibri personal.

En aquest apartat es contemplen de manera descriptiva els dos principals trastorns de la conducta alimentària: Anorèxia i Bulímia.

ANORÈXIA

 

La persona que pateix anorèxia nerviosa manté una actitud de rebuig a mantenir un pes corporal mínim normal, al mateix temps que una por intensa a guanyar pes i alteracions significatives de la percepció de la forma o mida del cos. Afecta principalment a dones.

  • S'entén reducció significativa de pes quan aquest és inferior al 85% del pes considerat normal per l'edat i la talla.
  • Un altre criteri és l'índex de massa corporal (IMC) que ha de ser igual o inferior a 17,5 kg / m 2. (L'IMC es calcula en metres quadrats, dividint el pes en quilograms per l'altura.)
  • Generalment, la pèrdua de pes s'aconsegueix mitjançant una disminució de la ingesta total. S'inicia per excloure de la seva dieta tots els aliments amb alt contingut calòric, (dieta molt restringida), limitada a uns pocs aliments. Utilització de purgants, diürètics i laxants, al costat d'un patró d'exercici físic excessiu.
  • Un aspecte significatiu és la por intensa a guanyar pes oa convertir-se en obeses que no desapareix encara que la persona perdi pes i, de fet, va augmentant tot i que el pes vagi disminuint. Existeix per altra banda una alteració de la percepció del pes i de la silueta corporal. És habitual que existeixin nivells d'autoestima baix i escassa consciència de la seva alteració, la neguen i poden explicar històries poc creïbles.

Subtipus:

  • Tipus restrictiu. La pèrdua de pes s'aconsegueix fent dieta, dejunant o realitzant exercici intens. Durant els episodis d'anorèxia nerviosa, no recorren a afartaments ni a purgues.
  • Tipus compulsiu / purgatiu. La persona recorre regularment a afartaments o purgues (o ambdós), provocant el vòmit o utilitzant diürètics, laxants o ènemes d'una manera excessiva.

 

BULÍMIA

 

Les característiques essencials de la bulímia nerviosa consisteixen en afartaments i en mètodes compensatoris inapropiats per evitar el guany de pes.

  • Hi ha una preocupació excessiva per la silueta i el pes corporals.
  • El afartament és un episodi de sobreingesta en un període curt de temps generalment inferior a 2 hores, on s'ingereix una quantitat de menjar molt superior a la que la majoria dels individus. Generalment es tracta de dolços i aliments d'alt contingut calòric (com gelats o pastissos). No obstant això, els afartaments es caracteritzen més per una quantitat anormal de menjar ingerit que per una ànsia de menjar un aliment determinat.
  • Les persones que pateixen bulímia, se senten generalment molt avergonyides de la seva conducta i intenten ocultar els símptomes. Els afartaments es realitzen pel normal d'amagat. Els estats d'ànim disfòrics, les situacions interpersonals estressants, la fam intensa secundària a una dieta severa o els sentiments relacionats amb el pes, la silueta i els aliments poden desencadenar aquest tipus de conducta.
  • Els afartaments solen provocar sentiments de automenyspreu i estat d'ànim depressiu. Molts individus usen diversos mètodes per intentar compensar els afartaments, el més habitual és la provocació del vòmit. Aquest mètode de purga ho empren el 80-90% de les persones.

Copyright© 2014 - 2023 SIPS  | Avís Legal |  Designed by Imagium Imagium

Facebook

Twitter

Google Plus